PENGENDALIAN PERSEDIAAN PADA PERUSAHAAN AIR MINUM PT. BANDANGAN TIRTA AGUNG, PT. PANEN EMBUN KEMAKMURAN, DAN PT. MANDRAGUNA ADITAMA DENGAN MENGGUNAKAN METODE ECONOMIC ORDER QUANTITY (EOQ)

Authors

  • Eni Suasri Politeknik Negeri Tanah Laut

DOI:

https://doi.org/10.34128/jra.v6i1.175

Keywords:

Inventory Control, Economic Order Quantity, Purchase Frequency.

Abstract

This study aims to determine the optimal frequency of purchasing raw materials for Cup 220 ml and Straw using the Economic Order Quantity (EOQ) method at PT. Bandangantirta Agung, PT. Harvest Dew Prosperity and PT. Mandrapurna Aditama. The type of data used is quantitative data, with qualitative research methods. The results obtained for the frequency of purchases from the three companies, PT Panen Embun Kemakmuran which get optimal results compared to other companies with a frequency of 3 times for Cup 220 and 8 times for straw based on the calculation of the EOQ method. Meanwhile, based on the Company's policy 9 times and 8 times the frequency of purchases made.

References

Cahyono, T., & Jamaludin, M. (2021). Analisis Persediaan Bahan Baku Kemasan Air Mineral Dalam Kemasan Cup 220 ml Menggunakan Metode Economic Order Untuk penelitian PeQuantity (EOQ) Pada PT. Buana Sultra Mandiri Kota Baubau Provinsi Sulawesi Tenggara. Business Preneur : Jurnal Ilmu Administrasi Bisnis, 3(2), 1–17.

Dewi, P., Nyoman, I., Herawati, T., Made, I., Wahyuni, A., Ekonomi, J., Akuntansi, D., Ekonomi, F., & Id, I. A. C. (2019). Analisis Pengendalian Persediaan dengan Metode (EOQ) Economic Order Quantity guna Optimalisasi Persediaan Bahan Baku Pengemas Air Mineral. Jurnal Akuntansi Profesi, 10(2), 1–12.

Darmawan, G. A., Cipta, W., & Yulianthini, N. N. (2015). Penerapan Economic Order Quantity (Eoq) Dalam Pengelolaan Persediaan Bahan Baku Tepung Pada Usaha Pia Ariawan Di Desa Banyuning Tahun 2013. E-Journal Bisma Universitas Pendidikan Ganesha, 3(1), 1–10.

Fahmi, I. (2016). Teori dan Praktek Pengambilan Keputusan Kualitatif dan Kuantitatif. PT. Rajagrafindo Persada.

Yamit, Z. (2013). Manajemen Kualitas Produk & Jasa. Ekonisia.

Harnanto. (2012). Akuntansi Keuangan Menengah. BPFE.

Heizer, J, & Render, B. (2015). Operations Management (Manajemen Operasi) (Edisi 1). Salemba Empat.

Hidayat, K., Efendi, J., & Faridz, R. (2020). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Kerupuk Mentah Potato Dan Kentang Keriting Menggunakan Metode Economic Order Quantity (EOQ). Performa: Media Ilmiah Teknik Industri, 18(2), 125–134.

Juventia, J., & Hartanti, L. P. . (2016). Analisis Persediaan Bahan Baku PT. BS dengan Metode Economic Order Quantity (EOQ). Jurnal GEMA AKTUALITA, 5(1), 55–64.

Timothy, A. T., & Sumarauw, A. (2020). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Kemasan Plastik Pada PT. Asegar Murni Jaya Desa Tumaluntung Kab. Minahasa Utara. Jurnal EMBA, 8(1), 2180-2188.

Downloads

Published

2023-06-18